ΚΟΙΛΙΑΚΕΣ ΑΡΡΥΘΜΙΕΣ

Κοιλιακές αρρυθμίες

Οι κοιλιακές αρρυθμίες μπορεί να εμφανιστούν με 3 τρόπους, με την μορφή πολλαπλών έκτακτων κοιλιακών συστολών, με την μορφή μη εμμένουσας κοιλιακής ταχυκαρδίας (τουλάχιστον 3 συμπλέγματα σε σειρά) ή εμμένουσας κοιλιακής ταχυκαρδίας όταν διαρκεί >30 δευτερόλεπτα ή και λιγότερο εάν προκαλεί συγκοπή στον ασθενή. Στον αλγόριθμο αντιμετώπισης των ασθενών με κοιλιακές αρρυθμίες, ανεξάρτητα από την μορφή εμφάνισης, πρώτο βήμα είναι η διερεύνηση του δομικής βλάβης στο μυοκάρδιο του ασθενούς, η ύπαρξη  δηλαδή δομικής καρδιοπάθειας.

Για το σκοπό αυτό λαμβάνουμε ένα πλήρες στοχευμένο ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τον εξετάζουμε καρδιολογικά, διερευνούμε τους παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο και διενεργούμε ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχοκαρδιογράφημα. Εάν υπάρχουν ύποπτα ευρήματα, θέση έχει η διενέργεια της μαγνητικής καρδιάς, της εξέτασης που αποσαφηνίζει καλύτερα από όλες τη δομή του μυοκαρδίου. Εφόσον είναι όλα φυσιολογικά θεωρούμε ότι η αιτιολογία εμφάνισης των αρρυθμιών είναι ιδιοπαθής.

Σε περίπτωση υποκείμενης καρδιακής ανεπάρκειας (ισχαιμικής ή διατατικής αιτιολογίας) ή μυοκαρδιοπάθειας εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο εμφύτευσης απινιδωτή στον ασθενής μας με σκοπό την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών με δομική καρδιοπάθεια, εξέχουσα είναι η αξία της  ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης.

Όταν ένας ασθενής εμφανίζει ιδιοπαθούς αιτιολογία κοιλιακή ταχυκαρδία, πρώτη επιλογή είναι η διενέργεια κατάλυσης αυτής. Η κατάλυση σε αυτές τις περιπτώσεις συνοδεύεται από πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας (90%).

Παρόμοια είναι η αντιμετώπιση ιδιοπαθούς μη εμμένουσας κοιλιακής ταχυκαρδίας, ειδικά εάν είναι συχνή και συμπτωματική, προκαλεί δήλαδη αίσθημα παλμών και ζάλη.

Ειδική αναφορά χρήζει η διαχείριση ασθενών με πολλαπλές έκτακτες κοιλιακές συστολές. Απαραίτητος είναι ο υπολογισμός του φορτίου τους στο 24ώρο Holter, δηλαδή ο αριθμός του ανά 24 ώρες. Εάν υπερβαίνουν τις 5-10.000 και επιμένουν σε διάστημα μεγαλύτερο του τριμήνου, προχωρούμε σε πιο ενδελεχή έλεγχο του ασθενούς. Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται να διερευνούμε την ύπαρξη όψιμων δυναμικών. Αυτό επιτυγχάνεται και μέσω ειδικής ανάλυσης που είναι εφικτή σε συγκεκριμένα λογισμικά Holter ρυθμούόπως αυτό που υπάρχει στο εργαστήριο του Athens Heart CenterΗ μαγνητική τομογραφία καρδιάς μπορεί να αναδείξει αρχόμενη επηρεασμένη λειτουργία της δεξιάς και της αριστεράς κοιλίας και αποτελεί συχνά εξέταση εκλογής. Η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει καλά αποτελέσματα και όποτε κρίνουμε ότι πρέπει να κατασταλούν οι έκτακτες κοιλιακές συστολές, προχωρούμε σε κατάλυση της αρρυθμιογόνου εστίας.

 

Κατάλυση

Η κατάλυση (ablation) πραγματοποιείται με εισαγωγή καθετήρων από τα μηριαία αγγεία των ποδιών και σε γενικές γραμμές μοιάζει με τη στεφανιογραφία, όσον αφορά στην προετοιμασία και «ταλαιπωρία» στην οποία υπόκειται ο ασθενής. Στις περιπτώσεις υπερκοιλιακών αρρυθμίων η κατάλυση στοχεύει στη διακοπή του βραχυκυκλώματος με βλάβες στην βραδεία (δεύτερη) οδό του κόμβου και στο παραπληρωματικό δεμάτιο με χρήση συμβατικών ηλεκτροφυσιολογικών μεθόδων. Σύγχρονα συστήματα ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης (όπως το σύστημα CARTO 3 το οποίο διαθέτει το εργαστήριο του Athens Heart Center) είναι απαραίτητα τόσο για την διαπίστωση του υποστρώματος του μευοκαρδίου όσο και για την ανίχνευση της αρρυθμιογόνου εστίας ή εστιών. Οι επεμβάσεις κατάλυσης απαιτούν ειδική εμπειρία και πραγματοποιούνται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα  σε κέντρα υψηλής εμπειρίας και δυνατότητας να αντιμετωπίσει τυχόν επιπλοκές.


Leave a Reply